Je hebt wel eens gehoord van het begrip 'webhosting'. Als je tot dan toe niet wist waar zo'n uitdrukking naar verwijst, dan weet je dat straks met dit artikel. Je komt erachter dat ondernemers eigenlijk altijd wel met hosting te maken krijgen. Wat is webhosting? Hoe werkt het? Waarom heb je het nodig? Er is veel te leren als je nog weinig weet van webhosting.
Wat is webhosting?
Webhosting omvat websitegegevens op een dedicated server opslaan. Voor verdere verduidelijking moet je begrijpen dat websites vergelijkbaar zijn met mappen op je computer en spreadsheets. Om deze documenten vanaf alle locaties te kunnen lezen, moet je ze op een server opslaan. Heb je een grote website? Dan moet je een krachtige server hebben die 24 uur per dag met internet is verbonden. Op deze manier is de website altijd toegankelijk voor het grote publiek. Het geheel van het hosten en onderhouden van de server wordt webhosting genoemd. De eigenaren van de servers worden providers of hosts genoemd. Ze verkopen of verhuren dus eigenlijk een server aan professionals, maar ook aan particulieren die hun website bij hen kunnen hosten.
Webhosting: wie heeft er mee te maken?
Webhosting is voor iedereen die een website op het web wil publiceren. Of het nu een blog, zakelijke website, winkel of online magazine is, je hebt een webhost nodig. Webhosting en servers zijn daarom essentiële technologie voor het online opslaan van inhoud. Daarbij maakt het niet uit of het om een particulier of professioneel online project gaat. Vanuit economisch oogpunt kunnen bedrijven het voordeliger vinden om een shared hosting server te gebruiken die zorgt voor de publicatie van de website op het web. Shared hosting omvat een server die je met meerdere mensen deelt. Voor particulieren zijn de kosten voor het onderhouden van een persoonlijke server meestal te hoog, waardoor zij webruimte kunnen huren bij hostingprovider die shared hosting heeft. Zoals hierboven vermeld, bieden veel providers deze service aan. Let wel op de snelheid, shared hosting is vaak langzamer in websites laden dan een eigen server.
Hoe webhosting werkt
Wanneer je in je browser een adres intypt of je klikt op een link in Google dan kom je op een site. Het adres dat je invoert wordt door de browser vertaald naar een IP adres van de server waar de gegevens te vinden zijn. Die gegevens op de server, de mappen en databases die maken dat je uiteindelijk een website te zien krijgt. Je kan je voorstellen dat veiligheid voorop moet staan bij de keuze van een webhost. Aangezien er risico's zitten aan het hosten van een site. Zo kunnen hackers de site hacken en spam verspreiden.