Platform voor de actualiteiten

Blog

Tips om stropdassen te dragen, ook buiten het kantoor.

De stropdas, een accessoire die een zeer lange geschiedenis kent. Zijn basis blijkt te liggen in de oud romeinse tijd. Zo zouden de senatoren ui het romeinse rijk de stropdas gebruiken als middel om de stembanden warm te houden tijdens een politiek betoog. Deze variant van de das leek toen nog meer op een zakdoek en halsdoek in één. Door de jaren heen heeft de stropdas verschillende trends gekend en functionaliteiten, toch is de stropdas de laatste jaren minder populair geworden. Alhoewel hij vaak nog wel bij formelere of zakelijke gelegenheden word gedragen, is hij van het dagelijks straatbeeld verdwenen. Lees hier hoe je de stropdas het beste kunt dragen, ook buiten het kantoor.

Verschillende knopen.  

De stropdas die we tegenwoordig kennen bestaat sinds 1924 en wordt voornamelijk gebruik tijdens formelere of zakelijkere gelegenheden. Toch kan een stropdas ook ontzettend leuk staan bij een meer casual look. Naast dat je tegenwoordig ontzettend veel leuke printjes en kleuren kan vinden hoef je hem natuurlijk niet op de conventionele manier te dragen. Zo bestaan er knoopsoorten zoals de Pratt knoop of de dubbele Windsor knoop. Beide versies zullen een meer casual ‘touch’ aan je outfit geven. Daarnaast kun je ook kiezen voor een gebreide stropdas. Ook hiermee maak jij je outfit iets meer casual. Niet alleen voor je casual outfit kun je verschillende knopen toepassen, ook voor meer zakelijke gelegenheden zijn er verschillende knoop soorten die van toepassing kunnen zijn. Denk hierbij aan de Glennie braided strop of de Boutonnière strop. Deze manieren van knopen kun je heel gemakkelijk terug vinden op het internet waarbij ze heel gemakkelijk stap voor stap uitleggen hoe je ze precies knoopt.

Kenmerken van een goede das.

Natuurlijk moet je wel eerst weten waar je de juiste stropdassen kunt vinden. Een goede stropdas kun je onderscheiden van de andere wanneer hij uit drie losse onderdelen bestaan die uiteindelijk aan elkaar vast zijn gemaakt. Daarnaast zou een goede stropdas het ‘handmade’ of ‘handfinished’ label moeten hebben. Bij de gewone stropdas is dit namelijk vaak niet het geval en is de das volledig aan elkaar vastgemaakt met dezelfde naaimachine. Bij een betere kwaliteitsdas wordt vaak de naad aan de binnenkant wel met de hand dichtgenaaid. Verder kun je ook kritisch kijken naar de kwaliteit van het stof. Dit vraagt wel een beetje kennis van stoffen, toch kom je al heel ver als je eraan voelt en het label leest waarop staat waarvan de das gemaakt is.

Geef een reactie