5 C
Amsterdam
maandag, februari 26, 2024

Laatste Nieuws

Hoe houd je je eten goed?

Je eten goed houden is helemaal zo moeilijk nog niet. Het vereist enige kennis over hoe je dit als beste doet, that’s it. Deze kennis vergaar je dan ook in deze blog, wij leggen je uit hoe je je eten goed houdt op een makkelijke en verantwoordelijke manier. Nooit meer beschimmeld eten dus!

De juiste apparatuur

De juiste apparatuur is voor het goed houden van je eten van behoorlijk groot belang. We hebben het dan vooral over het gebruik maken van vrieskisten. Als je je eten in een vrieskist legt, zul je dit vele malen beter kunnen bewaren. Hoe dit komt? Micro-organismen groeien niet onder het vriespunt. Als jij je eten in de vriezer legt, krijgt het dus niet de kans om te gaan bederven. Vaak staat er wel een ‘ten minste houdbaar tot-datum’ op de verpakking. Dit houdt in dat het eten de hoogste kwaliteit heeft tot aan die datum. Echter kan (en is) het eten vaak nog goed (zijn) na die datum, je moet alleen zelf even proeven. 

Kijken naar houdbaarheid

Dit is eigenlijk een hele simpele truc die je al bij het kopen kunt toepassen; kijken naar de houdbaarheidsdatum. Koop simpelweg gewoon eten met de langste houdbaarheidsdatum. Op deze manier kun je het, je raadt het nooit, het langste bewaren!

Je koelkast goed indelen

Je koelkast heeft niet overal dezelfde temperatuur. Zo is de deur vaak het warmste en de onderste lades vaak het koudste. Houdt hier rekening mee en deel je koelkast hierop in. Dit kun je doen door bijvoorbeeld groente, fruit, vlees en vis helemaal onderin te leggen en dingen als melk en yoghurt in de deur te leggen. Op internet kun je zelfs vinden hoe je het beste je koelkast kunt indelen. 

Temperatuur

De temperatuur van je koelkast en je vriezer zul je misschien ook iets moeten aanpassen. Een koelkast kun je het beste op min 4ºC instellen en een vriezer op min 18ºC. Op deze temperaturen blijft je eten het beste. Bij deze temperaturen hebben bacteriën niet of nauwelijks de mogelijkheid om te groeien. 

Afkoelen

Als je net hebt gekookt en je nog restjes hebt, zul je er verstandig aan doen om dit eten eerst te late afkoelen. Pas zodra het is afgekoeld, zet je het in de koelkast. Als je dit wel in de koelkast zet terwijl het nog warm is, ontstaan er grote temperatuurverschillen en zal de koelkast warmer worden door je eten. 

 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Niet Missen!