Platform voor de actualiteiten

Blog

Als ondernemer een auto leasen

Ondernemen, ook in deze onrustige en onzekere tijd zijn er nog steeds velen die de stap zetten om een eigen onderneming te starten. De meesten schrijven zich op dit moment in als Zzp’er, een zelfstandige zonder personeel. Als je begint met ondernemen heb je vaak nog niet zoveel startkapitaal. Het is dan zaak om met zo min mogelijk investeringen, toch een groot bereik te halen. Creatief zijn is het toverwoord. Overleg met andere ondernemers, kijk hoe je elkaar kan helpen zonder dat het direct veel geld kost. Maar een beetje startkapitaal blijft nodig. Een goed plan voordat je start met je onderneming is onmisbaar. Zowel voor jezelf als eventueel voor de bank als je startkapitaal wilt lenen is dit van belang.

Zakelijke lease

Als je gaat ondernemen en je hebt een privéauto, dan mag er €0,19 per kilometer van de winst worden afgetrokken voor de belasting. De btw over onderhoud en gebruik mag er ook afgetrokken worden, voor het gedeelte dat de auto zakelijk gebruikt wordt. Bij een zakelijke lease auto daarentegen, mag je alle kosten aftrekken. Maar je betaalt wel bijtelling over de auto. Voor auto’s die helemaal elektrisch zijn is de bijtelling 4% van de cataloguswaarde. Voor alle andere auto’s is dit 22%. Uitzondering: bij minder dan 500 km per jaar vervalt deze bijtelling. Je spaart soms honderden euro’s per maand uit tegenover een eigen auto. De belastingen en verzekeringen zijn voor rekening van het bedrijf, soms ook de benzinekosten. De keuze voor privé rijden en je kilometers declareren of zakelijk leasen is voor iedere ondernemer weer anders.

Shortlease

Als je aanhikt tegen de aanschafkosten van zowel een nieuwe als tweedehandsauto dan is leasen een prima alternatief. Leasen kan op diverse manieren, twee veel voorkomende opties zijn shortlease en leasen voor een langere periode. Als je voor een shortlease auto kiest dan kan je voor een bepaald aantal jaren een gloednieuwe auto rijden. Na de afgesproken vaste contractperiode zijn alle shortlease contracten per maand opzegbaar. Je zit dus geen 36, 48, of zelfs 60 maanden vast aan het leasecontract. Wel geldt: hoe langer shortleasen, hoe lager de maandbedragen. Bij de aanvraag wordt wel gecheckt of je inkomen toereikend is om het leasecontract aan te gaan. Er zijn bij shortlease zakelijk ruime mogelijkheden zelfs shortlease voor zzp behoort tot de mogelijkheden. De maandbedragen die je betaalt zullen wel iets hoger zijn dan bij leasecontracten voor de langere termijn. Kortom leasen, nieuw of tweedehands kopen, mogelijkheden voldoende.

Geef een reactie