9 C
Amsterdam
maandag, maart 20, 2023

Laatste Nieuws

Future is een derivaat, je krijgt het onderliggende product niet zelf in bezit

Aandelen en de werking ervan kennen we vaak wel, net als obligaties. Het wordt echter een stuk moeilijker als men het heeft over futures. Om duidelijkheid te scheppen over wat futures dan precies zijn, een future kun je zien als een termijncontract en bedoeld om een onderliggend product op een afgesproken moment in de toekomst (vandaar futures dus) te leveren tegen een afgesproken prijs.

Je hebt het onderliggende product niet in je bezit, vandaar dat wordt gesproken van derivaten

Futures zijn derivaten, dit om de simpele reden dat je het onderliggende product niet zelf in je bezit hebt. Het wordt om die reden ook wel een afgeleid product genoemd. De waarde van futures wordt ontleend aan de prijs van een onderliggend product. Het kan dan gaan om een index, maar even goed om een financieel instrument of een grondstof. Je komt futures tegen op de AEX en de S&P 500 – op aandelenindices dus- maar ook als staatsobligaties en zelfs voor producten als goud. 

Zoals de naam al doet vermoeden vindt de levering op termijn plaats

Heb je het over futures, dan wordt een verhandelbaar contract bedoeld. Het heeft betrekking op de koop, ook wel long genoemd, of verkoop, bekend als short, van de onderliggende waarde. Bij futures vindt zoals de naam al doet vermoeden de levering op termijn plaats. Ze hebben overigens altijd een contractgrootte. Elke future heeft altijd een vastgesteld aantal aantal van het onderliggende product als onderliggende waarde. Futures en cfd's zijn overigens twee verschillende dingen, al worden ze zeker door de leek nogal eens door elkaar gehaald en ook door elkaar gebruikt.

CFD staat voor Contract for Difference

Wanneer het gaat om een CFD dan wordt een Contract for Difference bedoeld. Het gaat nu om een handelsmethode waarbij jij als individu een verbintenis aangaat met een tussenhandelaar. Normaliter wordt de onderliggende activa namelijk vaak rechtstreeks gekocht Dat is bij CFD’s dus net aan de orde. Daarmee is het dus een heel ander product dan futures. CFD;s hebben de afgelopen jaren nadrukkelijk aan populariteit gewonnen Ze worden vooral gebruikt om online te beleggen en om te handelen in grondstoffen, indices, valuta's en zeker ook aandelen. Ga je aan de slag met CFD’s, dan kun je gaan werken met een hefboom en is er sprake van meer blootstelling met minder vermogen. Je kunt nu eveneens gemakkelijker inspelen op alle marktbewegingen waardoor het zeker aan te raden is om te kijken naar de mogelijkheden die hierbij komen kijken.

 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Niet Missen!