Europees Parlement stemt nog niet in met hervorming van het auteursrecht

Het Europees Parlement stemde vandaag over het ‘uploadfilter’. Een meerderheid stemde tegen (318 tegen, 278 voor). De hervorming van het auteursrecht leverde flink wat kritiek op. De wet moet makers beschermen tegen onrechtmatig gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal, maar tegenstanders zijn bang dat algoritmes meer uploads dan nodig gaan tegenhouden. Daarnaast is er angst dat websites moeten betalen om naar een originele bron te linken (de ‘linktaks’).  Uit protest tegen dit onderdeel van de wet gingen verschillende talen van Wikipedia eerder vandaag offline. Nu de meerderheid van het Europees Parlement tegen het huidige voorstel heeft gestemd, is er tijd om de wet aan te passen zodat er een breder draagvlak voor komt.