Verschillende nieuwsmedia stoppen met betaalde advertenties door Facebooks nieuwe advertentiebeleid

Facebook heeft aangekondigd Facebook- en Instagram-advertenties voortaan te labelen. Bij een politieke advertentie komt dan ‘betaald door [organisatie]’ te staan. Hier kunnen gebruikers op klikken en precies zien hoeveel budget is ge├»nvesteerd in de advertentie, hoeveel mensen de advertentie hebben gezien en de gegevens (leeftijd, locatie en geslacht) van die mensen. Op deze aankondiging kwam veel kritiek en enkele Amerikaanse nieuwsmedia (The Financial Times, New York Media) zijn voorlopig zelfs gestopt met betaalde advertenties. Zij zijn bang dat het nieuwe label-beleid van Facebook ervoor zorgt dat ook nieuwsartikelen worden behandeld als politieke advertenties. Facebook gaat in gesprek met uitgevers. Het bedrijf erkent dat politiek nieuws iets anders is dan politieke advertenties en wil op zoek naar een manier waarop de twee soorten advertenties van elkaar kunnen worden onderscheiden.