Techreuzen meteen na invoering aangeklaagd voor het overtreden van de nieuwe privacywet

De nieuwe privacywet is nog niet in werking of Facebook, Google, WhatsApp en Instagram zijn al aangeklaagd voor het overtreden van die nieuwe wet. De initiatiefnemer is de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems, bekend van een eerdere aanklacht tegen Facebook (hij wilde voorkomen dat het bedrijf data van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten zou sturen). Deze keer stelt hij dat de techreuzen gebruikers verplichten om in te stemmen met het nieuwe privacybeleid. Doen ze dit niet, moeten ze hun account verwijderen. ‘Het doet eerder denken aan een Noord-Koreaans verkiezingsproces. In veel landen is het volgens de AVG verboden om mensen op deze manier te verleiden om toestemming te geven’, aldus Schrems. De activist diende aanklachten in bij privacywaakhonden in België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.