Zo zorg je ervoor dat je nieuwe betalende abonnees niet na een half jaar weer weg zijn

Veel mediabedrijven in Nederland zijn er druk mee om betalende abonnees te werven. Maar al snel komt de volgende uitdaging: ervoor zorgen dat die mensen niet na een paar maanden weer opzeggen. Digiday keek met een onderzoeker naar hoe ze hiermee omgaan bij onder andere de Times, Sunday Times en Die Welt. Belangrijk is om per abonnee te kijken wat nodig is. Een nieuwe betalende lezer moet vooral kennis maken met het aanbod, iemand die al een jaar lid is moet juist dingen voorgeschoteld krijgen die voor specifiek hem of haar relevant zijn. Bij Die Welt proberen ze zelfs te voorspellen waarom en wanneer mensen stoppen met betalen, afhankelijk van hoe vaak ze de site bezoeken en hoe lang ze dan blijven. Ze hopen dan op tijd te kunnen ingrijpen.