Zo zetten De Telegraaf, NOSop3 en NRC video in (en dat verschilt nogal)

Er werd het afgelopen jaar massaal ‘gepivot’ naar video, dus een mooi moment om eens te kijken hoe redacties video nu gebruiken. De videochefs van De Telegraaf, NOSop3 en NRC vertellen wat ze de afgelopen tijd geleerd hebben en hoe video nu onderdeel maakt van het productieproces.

  • TMG past de inhoud van video’s soms ‘nog drie of vier aan’ na publicatie, als uit de data blijkt dat mensen op een bepaald moment afhaken. NOSop3 en NRC doen dat niet.
  • Bij NOSop3 worden de cijfers meer achteraf gebruikt om te kijken of een vorm of presentatie de volgende keer beter kan. ‘Op Youtube duurt die ongeveer 2,5 minuten, maar voor Instagram is dat te lang. En we zien bijvoorbeeld ook in de cijfers dat geanimeerde uitlegvideo’s het wel goed doen op Youtube, maar minder op Facebook.’
  • NRC realiseerde zich dat focussen op groot bereik door beelden van persbureaus door te plaatsen, niet bij het merk paste. Nu maken ze nog maar twee video’s per week. ‘We zien video nu echt als een van onze vertelvormen in plaats van als een middel om direct geld mee te verdienen. Als wij denken dat video de beste vertelvorm is voor een verhaal, zetten we het in.’