Het Deense TV Midtvest nam een Facebook-pauze van twee weken om te kijken wat dat zou doen. “Het voelde als een vakantie”

De reden voor vijftien dagen Facebook-stilte? Frustratie door de afhankelijkheid van Facebook maar ook het verzamelen van data – waar zou dan het verkeer vandaan komen? Een week was te kort, het moest wel pijn doen van chef Nadia Nikolajeva. In die periode ging het verkeer niet zo hard achteruit als van tevoren werd gedacht: het aantal gebruikers daalde met 27%, het aantal sessies met 20% en het aantal paginabezoeken met 10%. “We verloren ‘fly-by traffic’, maar we bleken een stabiel, niet gigantisch maar toch redelijk aantal lezers te hebben dat uit zichzelf bij ons terecht komt. De conclusie? “We hebben geleerd dat we makkelijk zonder Facebook kunnen.” Het tv-station gaat nu een stuk bewuster met het medium om. “We gebruiken het kritischer, minder gedachteloos.”