Nederland blijkt een belangrijk knooppunt voor nepnieuws uit Rusland, maar ook uit Europa

Uit een onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt dat veel nepnieuws te herleiden is naar Nederland. Zo leiden de hostinggegevens van grote Europese nepnieuwssite The Voice of Europe naar een villawijk in Dronten en blijken er vooral Nederlandse investeerders achter de site te zitten (het is volgens één van de investeerders ‘gewoon een business opportunity’). In Hilversum blijkt verder een Russische BV te zitten (‘Media Capital) die onder de Russische staatsomroep ‘Rossiva Segodnya’ valt. En dat zou volgensPaul Sinning, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies, nog maar het topje van de ijsberg zijn. “Het Kremlin houdt er een decentrale strategie op na waarbij het zijn geld verdeelt over vele afzonderlijke nieuwsplatformen verspreid over de wereld.” Wat maakt Nederland zo populair? Het is ontzettend makkelijk om een BV op te richten (handig voor Rusland), Nederland is een belangrijk internetknooppunt in Europa en onze privacywetgeving is voor kwaadwillenden erg voordelig.