Vrij Nederland kiest voor online first-aanpak, offert columns en opinie op voor meer diepgang

Maandblad VN vernieuwt en probeert een nieuw online verdienmodel: digitale abonnees krijgen voortaan voor 6,99 euro per maand dagelijks een Verhaal van de Dag in hun mail of whatsapp. Aan het einde van de maand wordt met die stukken het papieren blad gevuld.¬†Zowel in print als online sneuvelen¬†daardoor veel korte rubrieken, columns en opiniestukken. Alleen nog diepgaande stukken, belooft hoofdredacteur Ward Wijndelts – en wel over de ‘grote culturele en technologische veranderingen van deze tijd’. VN lijdt al jaren verlies, maar heeft als voormalige verzetskrant een streepje voor bij uitgever WPG. Nu ook WPG zelf het moeilijk heeft, moet VN nodig zwarte cijfers gaan schrijven. Wijndelts wil dat binnen drie jaar voor elkaar hebben.