Tech-expert die nepnieuwsgolf voorspelde zegt dat kunstmatige intelligentie het nog ondenkbaar veel erger gaat maken

Aziz Ovadya vreest een toekomst waarin “iedereen het kan laten lijken alsof er iets is gebeurd, ook als dat niet zo is.” De tech-expert van de Universiteit van Michigan doelt op propaganda- en desinformatiecampagnes met behulp van kunstmatige intelligentie, machine learning en augmented reality. Een tikje erger nog dan nepnieuwssites en twitterbots, dus. Ovadya trekt niet voor het eerst aan de bel: maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zag hij al hoe sociale media een ideale habitat waren geworden voor misleiding. Naar eigen zeggen werd hij toen niet serieus genomen. Waarschijnlijk zal dat nu anders zijn. “We are so screwed it’s beyond what most of us can imagine.” Fijne maandag nog!