Dit is hoe sociale media de politiek beïnvloeden: bots en trollen twitterden #releasethememo tot heel Washington het erover had

Politiek Amerika is sinds twee weken in de ban van ‘the memo’, waarin de FBI wordt beschuldigd van machtsmisbruik ten nadele van Trump. Uit deze analyse blijkt dat deels of geheel geautomatiseerde twitteraccounts de hashtag #releasethememo trending maakten. Rechtse media pikten het op, vervolgens deden mainstream media hetzelfde, en uiteindelijk besloot het Huis van Afgevaardigden dat de memo openbaar moest worden gemaakt. Kernpassage: “Information and psychological operations being conducted on social media—often mischaracterized by the dismissive label ‘fake news’—are not just about information, but about changing behavior.” Oftewel: je hebt helemaal geen nepnieuws nodig om de discussie te manipuleren. Zorg gewoon dat iedereen het heeft over iets wat jou goed uitkomt.