Nepnieuwsonderzoeker Peter Burger: “We moeten oppassen dat de maatregelen niet meer schade aanrichten dan het probleem”

De feiten volgens Burger: Rusland probeert inderdaad de publieke opinie in Westerse landen te beïnvloeden. In hun reactie slaan politici en beleidsmakers echter wat door, vindt hij. “We weten niet precies hoeveel invloed deze desinformatie heeft, maar waarschijnlijk is die beperkt.” Burger is veel met nepnieuws bezig, maar ziet geen bewijs voor een grootschalige Russische campagne. Ons land is strategisch gezien niet interessant voor de Russen, denkt hij. Moeten we ons dan helemaal geen zorgen maken? Dat ook weer niet, maar “het gaat nu in Nederland vooral om een potentiële dreiging”. Een oplossing volgens Burger: de EU moet transparanter (betere toegang tot juiste informatie), net als Facebook. De oplossing is lastig, vindt ook hij. “[Het opheffen van anonimiteit op internet] geeft, net als streng overheidsingrijpen, meer nadelen dan voordelen, vrees ik. Veel mensen hebben online goede redenen om anoniem te blijven.” Eén ding is in ieder geval zeker: “De overheid moet niet zelf gaan factchecken. Dat ging onlangs helemaal mis met de EU-organisatie EU vs Disinfo.”