Schrijvers van boek over diversiteit in de journalistiek: ‘Het blijft vaak bij goede intenties’

In het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ schrijven Annebregt Dijkman (organisatieantropoloog) en Zoë Papaikonomou (onderzoeksjournalist) over 40 jaar debat over diversiteit in de journalistiek, de pogingen om redacties diverser te maken (of het gebrek daaraan), en geven ze adviezen hoe het beter kan. “Er zijn veel onderzoeken gedaan, werkgroepjes opgetuigd en eindeloos veel gesprekken gevoerd om de media divers en inclusief te maken, maar dit lukt vaak nog moeizaam, omdat de urgentie niet altijd wordt gevoeld. Het blijft dus vaak bij praten en goede intenties.” Tegelijkertijd is er wél een soort preoccupatie met etniciteit en geloofsovertuiging. Papaikonomou, zelf ‘half’ Grieks: “Collega’s vinden het soms lastig om voorbij je afkomst te kijken.” De auteurs noemen het van essentieel belang dat de journalistiek de samenleving zorgvuldig verslaat – en dan ontkom je er volgens hen niet aan dat je een rijkheid aan verschillende perspectieven op je redactie herbergt.