Gescheiden tijdlijnen op Facebook zorgen in testlanden juist voor een toename van nepnieuws

In de landen waar op het nieuwsoverzicht op Facebook wordt gesplitst in nieuws van pagina’s en nieuws van vrienden, is volgens lokale journalisten een toename van nepnieuws te zien. Op de ‘sociale tijdlijn’ komen gebruikers vooral berichten tegen die zijn gedeeld door vrienden en familie. Die delen volgens de journalisten uit de testlanden (Cambodja, Bolivia, Guatemala, Slowakije, Sri Lanka, en Servië) eerder opvallende, sensationele berichten die sneller een reactie oproepen dan ‘saaie nieuwsverhalen’. In Bolivia zijn er daarnaast angsten dat de overheid ervoor zorgt dat alleen nog door hen gecontroleerd nieuws in de sociale tijdlijn verschijnt. Dit kan door simpelweg voor posts te betalen, iets waar onafhankelijke media in het land geen budget voor hebben.