Zelflerend algoritme van Noorse krantenuitgever Schibsted voorspelt hoe groot de kans is dat een bezoeker abonnee wil worden

Het algoritme wordt getraind door het gedrag van bezoekers van de digitale kanalen van een krant te analyseren. Van de bezoekers die na een bepaalde periode abonnee worden, leert het algoritme het gedrag te herkennen. Daardoor is het in staat in te schatten of en wanneer een bezoeker bereid is om een abonnement af te sluiten, waarop Schibsted op kan inspelen met gerichte advertenties en aanbiedingen. In de analyse worden allerlei variabelen meegenomen, van bezoekfrequentie tot het aantal verschillende devices waarmee iemand een kanaal bezoekt. En het werkt: tijdens een test onder bezoekers van Aftenposten werd de conversie onder getargete bezoekers verhoogd van 1 naar 6 procent. Schibsted is uitgever van verschillende grote dagbladen in Scandinavië en daarbuiten.