Oud-medewerkers Facebook zijn sceptisch over de ‘verbetering’ van de News Feed: “Facebook krijgt veel te veel credits”

Facebook tweakte vorige week zijn News Feed: posts van vrienden en familie krijgen meer prioriteit, die van media en merken minder. Zuckerberg zegt mensen met elkaar te willen verbinden, en dat lukt niet in een tijdlijn vol content van bedrijven. Te veel (sensationeel) nieuws zou mensen bovendien eenzaam maken. Het feit dat de beurswaarde daalde versterkt het beeld dat Facebook oprecht een fijnere plek van zichzelf wil maken – maar oud-medewerkers geloven daar niks van. Ze zien het als een berekenende beslissing waarmee Facebook twee vliegen in één klap wil slaan. Namelijk: 1) af zijn van de kritiek dat het nepnieuws en dergelijke mede mogelijk maakt en 2) de ontwikkeling keren dat mensen steeds minder tijd op Facebook doorbrengen. “Facebook krijgt veel te veel credits voor dit besluit. Het is een wanhopige poging om zichzelf weer een familie-imago te geven.”