Een analyse over nepnieuws in Nederlandse kranten (de ‘daders’: drie scholieren) laat zien hoe makkelijk het is om nepnieuws te verspreiden

Weet je nog, dat verhaal over die scholier die met 800 euro investeerde in Bitcoins en zo een ton verdiende? Onzin, blijkt: scholieren verzonnen het voor een schoolopdracht over nepnieuws. Het ‘nieuws’ werd overgenomen door de Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD, NH Nieuws en Trouw. In een reconstructie schrijven de Nieuwscheckers van Universiteit Leiden waar het  fout ging.

Update: Hoofdredacteur Hugo Schneider van Holland Media Combinatie onderzoekt of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de school. Thomas Bruning van de NVJ noemt de actie ‘kwalijk’: “Het toont niet aan dat journalisten hun werk niet goed doen.”  “Tegenover opzettelijke misleiding sta je machteloos”, vindt hij.