NRC trekt lessen uit debacle met China-correspondent: er komt een externe vertrouwenspersoon en chefs krijgen handleiding stress-herkennen bij redacteuren

De hoofdredactie heeft contact opgenomen met Oscar Garschagens voormalige assistent Zhang en hem bedankt voor het feit dat hij de zaken heeft aangebracht bij de redactie. Ook heeft de hoofdredactie excuses aangeboden aan Zhang voor het eerste blog over de zaak.

NRC stelde in September nog publiekelijk dat Zhang “geen journalistieke achtergrond” had, en dat er “wrijvingen” ontstonden door zijn research, “gebrek aan input” en “gebrek aan openheid over zijn contacten met de staatsveiligheid”. Vandermeersch schreef toen over Zhang’s kritiek: “het spreekt voor zich dat de hoofdredactie van NRC erg betreurt dat een gewezen medewerker van NRC op deze manier de naam van een ervaren en goed ingevoerde correspondent en de naam van de krant door het slijk probeert te halen.” Daar komt de krant nu op terug.