Meer inzicht in het populaire Facebook Video 📈

Een korte nieuwsbrief deze week, want ik schrijf 'm vanaf Lowlands. Daar geef ik een lezing over mijn
Ernst-Jan Pfauth
Meer inzicht in het populaire Facebook Video 📈
Door Ernst-Jan Pfauth • Editie #48
Een korte nieuwsbrief deze week, want ik schrijf ’m vanaf Lowlands. Daar geef ik een lezing over mijn Zelfverbeteringsreeks op De Correspondent (om 12:30 in de Echo, mocht je ook op het festival zijn!).

Het hopeloze gevecht tegen adblockers
In de serie adblockers versus de rest van het Internet: 2-1. Facebook bond de strijd aan met Adblock Plus en publiceerde zogenaamd ‘onblokbare advertenties’. Dat duurde ongeveer twee dagen:
AdblockPlus is trots
AdblockPlus is trots
De les hier: vechten tegen adblockers heeft zelfs voor Facebook (op het web) geen zin. Je kunt je energie beter richten op verdienmodellen waar gebruikers wél op zitten te wachten. 
Wat doe jij met Facebook Video?
Video is een big deal op Facebook, het advertentiebedrijf zet er sinds dit jaar vol op in. Met succes, als je kijkt naar de respectievelijk populariteit en impact van filmpjes als de Chewbacca-moeder en de politiemoorden
Elke uitgever die niet aan video op Facebook denkt, loopt gegarandeerd bereik mis.
Over dat bereik is trouwens nog wel onduidelijkheid. Zo zou een ‘view’ al een ‘view’ zijn als een gebruiker zonder geluid minstens drie seconden naar een video kijkt.
Dat probleem pakt Facebook nu aan door meer statistieken over video’s te delen met gebruikers. Je kunt voortaan zien..
  • welke doelgroepen er naar je video kijken (geslacht, leeftijd, woonplaats)
  • op welke momenten in de video kijkers goed opletten, en wanneer ze bijvoorbeeld besluiten te delen, liken of te reageren.
  • een heatmap laat zien welke delen van een 360-graden-video het beste bekeken worden.
Betalen voor journalistiek, deel 100
The Wall Street Journal bouwt slimmere paywall
De Wall Street Journal heeft altijd al een paywall gehad. Dat werkte goed voor hun vermogende lezers met een abonnement-op-de-zaak. Inmiddels heeft de krant 948.000 digitale abonnee’s.
Het was een vrij strenge paywall, en daardoor was het lastig kennismaken met de krant voor nieuwe lezers. Omdat de groei er bij de bestaande doelgroep nu blijkbaar uit is, wil de Wall Street Journal nieuwe mensen aanspreken door de paywall iets flexibeler te maken. Abonnees en medewerkers mogen voortaan artikelen delen en nieuwe lezers kunnen als ze hun e-mailadres achterlaten gratis meerdere stukken lezen.
Zo bouwt de krant een groot e-mailbestand op van lezers die misschien ooit vermogend genoeg zijn om 33 dollar per maand te betalen voor een digitale krant.
Hier een mooi betoog bij Mother Jones - die site van het weergaloze undercover gevangenisverhaal van enkele maanden geleden - waarom het zo belangrijk is dat lezers betalen voor journalistiek: het is het enige model waardoor journalisten maandenlang aan een onderzoeksproject kunnen werken.
En de Linda doet - dankzij een samenwerking met Blendle - ook een duit in het zakje:
Screenshot Lindanieuws.nl
Screenshot Lindanieuws.nl
Dat was de korte editie van deze week. Volgende week meer!
Met een hartelijke groet,
Ernst-Jan Pfauth
Hoe vond je deze editie?
Ernst-Jan Pfauth
Elke zaterdagmorgen stuur ik je De Medianieuwsbrief, met de interessantste artikelen over innovatie in de media.
Gemaakt door Ernst-Jan Pfauth met Revue. Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Weesperzijde 94, 1091 EK, Amsterdam