Jij krijgt een videodienst, en jíj krijgt een videodienst, en jíj!

Door het grote succes van Netflix en de miljarden advertentiedollars- en euro's die in televisie omga
Ernst-Jan Pfauth
Jij krijgt een videodienst, en jíj krijgt een videodienst, en jíj!
Door Ernst-Jan Pfauth • Editie #96
Door het grote succes van Netflix en de miljarden advertentiedollars- en euro’s die in televisie omgaan, probeert vrijwel elk mediabedrijf een videodienst te lanceren. Deze week: Disney en Facebook. 

ALLEMAAL EEN EIGEN VIDEODIENST
Iedereen krijgt een videodienst
Iedereen krijgt een videodienst
Dat is het motto deze week.
Terwijl het aantal gangbaretelevisiekijkers daalt  - zo maakte Ziggo bekend in het tweede kwartaal van dit jaar 24.000 televisieklanten te zijn kwijtgeraakt - komen er steeds meer streamingalternatieven bij.
Of, beter gezegd, een videotab. Amerikaanse gebruikers zien binnenkort  ‘Watch’ in hun menu verschijnen.
Nu kijk je vooral 'per ongeluk’ tv op Facebook, omdat er video’s in je verschijnen. Maar het bedrijf wil dat je in de toekomst Facebook ook bewust opent om televisie te kijken, zoals je dat nu met Netflix doet.
In Watch verschijnen programma’s die exclusief op Facebook te zien zijn, aangeleverd door partners als de Amerikaanse honk- en basketbalbonden, National Geographic, NASA en beroemde vloggers. Die partners mogen 55 procent van de advertentieomzet houden.
Eind 2016 werd bekend dat Facebook ook zelf series en films wil produceren. Daardoor hoopt het ook op productievlak te concurreren met bedrijven als HBO, Amazon en Netflix.
Facebook heeft één groot concurrentievoordeel ten opzichte van álle televisiebedrijven: het kan de programmering heel persoonlijk maken. 
Zo kun je in Watch zien welke shows je vrienden hebben gekeken. Tijdens het kijken van een programma kun je ook reacties en aanbevelingen achterlaten. 
Eentje voor familiefilms (in 2019), en één voor sport (in 2018). 
Nieuwe films van Disney en Pixar - zoals de vervolgen van Frozen en Toy Story - zullen alleen daar te zien zijn. 
En bijvoorbeeld niet op Netflix.
Het is helemaal niet ondenkbaar dat andere grote filmstudio’s Netflix volgen.
www.nrc.nl  •  Deel
We gaan nog veel meer streamingservices zien
Door het grote succes van Netflix en de miljarden advertentiedollars- en euro’s die in televisie omgaan, gaan we nog veel meer videoservices zien.
Ik vraag me wel af: hoeveel video-abonnementen kan een consument aan?
Waarschijnlijk komt er een keiharde concurrentiestrijd en gaan er uiteindelijk videoservices in elkaar op. Ook gaan we veel meer bundelingen tussen services zien (zoals je nu al gratis Spotify bij KPN krijgt).  
Ik kan me ook nog voorstellen dat bedrijven als Facebook zo'n goede gratis selectie presenteren (en dat financieren met advertenties), dat betaalde videodiensten daar de klappen van gaan voelen.
Hoe ziet jouw kijkgedrag er nu uit?
Dat was ’m voor deze week. Dank aan Maurits Martijn voor de artikeltips.
Dank aan jou voor het meelezen. 
Met een hartelijke groet,
Ernst-Jan Pfauth
PS. Google heeft in 2016 naar verluidt 30 miljard dollar geboden voor Snapchat 😳
Snapchat probeert ondertussen meer dronebedrijven te kopen. Echt hoor, over een paar jaar zoemen er overal selfiedrones rond.
Hoe vond je deze editie?
Ernst-Jan Pfauth
Elke zaterdagmorgen stuur ik je De Medianieuwsbrief, met de interessantste artikelen over innovatie in de media.
Gemaakt door Ernst-Jan Pfauth met Revue. Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Weesperzijde 94, 1091 EK, Amsterdam