Hoe media cynisme kunnen bestrijden ✊

Ernst-Jan Pfauth
Hoe media cynisme kunnen bestrijden ✊
Door Ernst-Jan Pfauth • Editie #39

Het was de week.....
…. waarin Apple CEO Tim Cook en Neelie Kroes door de Eregalerij van het Rijksmuseum wandelden. ‘Kijk Neelie’, riep Cook, 'die man heeft een iPhone vast’:
Het aanreiken van een brief in een voorhuis, Pieter de Hooch, 1670
Het aanreiken van een brief in een voorhuis, Pieter de Hooch, 1670
Neelie Kroes diste deze anekdote op tijdens de StartupFest-conferentie, mijn oude baas Boris Veldhuijzen van Zanten schreef erover, en nu is het wereldnieuws.
En dit gebeurde er verder deze week:
Stranger than fiction: hoe een miljardair de pers het zwijgen oplegt
Dit is bizar. En doodeng. 
Ken je Peter Thiel? De man achter Paypal en Palantir, en de eerste investeerder in Facebook? 
Negen jaar geleden maakte een spin-off van de (best wel ordinaire) mediasite Gawker bekend dat hij homo is.
Thiel zwoer toen wraak.
Nou, die heeft ie gekregen door anoniem tien miljoen dollar te steken in een rechtszaak van Hulk Hogan tegen Gawker over een gepubliceerde sekstape. 
De jury legde Gawker een boete en schadevergoeding van in totaal 140 miljoen dollar op. 
Deze week kwam uit dat Thiel daar dus achter zat. Uitstekende handleiding Zo Maak Je Als Miljardair De Vrije Pers Kapot.
Blendle lanceert apps in de Verenigde Staten
Spannend! ‘Ons’ Blendle lanceerde deze week de Android en iOS-apps in de Verenigde Staten. 
Eerder schreef ik dat de ontbundelingsservice ironisch genoeg in de VS vooral een kans maakt als 'bundel’. 
Deze apps zijn in die context natuurlijk ontzettend belangrijk. Want het kan door een overkoepelde sociale laag, betaalgemak en een slim algoritme uitgroeien tot de beste toegangspoort tot kwaliteitsjournalistiek. 
En dan nog iets over constructieve journalistiek
Indrukwekkende speech over de deplorabele toestand van de parlementaire pers
… die van politieke verslaggeving een soap hebben gemaakt en alleen maar speuren naar uitglijders van politici. 
Filosoof Coen Simon:
“Het kwalijke is dat het feitelijke en inhoudelijke functioneren van een parlementaire democratie op deze wijze aan het oog onttrokken wordt door politici voor te stellen als figuren die niets anders doen dan de kaarten tegen hun borst houden. Hoe zij aan hun kaarten komen en welke beslissingen zij tijdens het spel moeten nemen - daar brandt de journalist liever zijn vingers niet aan.
Terwijl burgers aan dat soort verslaggeving veel meer zouden hebben (want: meer inzicht in hoe hun land bestuurd wordt). 
Bovendien is het cynisme waar zulke verslaggeving onvermijdelijk toe leidt gevaarlijk. Want: minder betrokken burgers zorgt voor een slechter functionerende democratie.
Ik moest daardoor denken aan een van de beste technologieverslaggevers die ik ken:
Ben Thompson is zijn naam, Stratechery zijn winstgevende en zelfstandige medium. Thompson volgt de technologiesector, dus niet de politiek, maar toch valt er in Den Haag een hoop van hem te leren.
In deze podcast vertelt Thompson hoe hij nooit mee wil doen aan het afzeiken van ogenschijnlijke domme beslissingen van Apple, Microsoft en andere bedrijven.
Geparafraseerd: ‘Er werken daar mensen die minstens net zo slim zijn als ik, en vaak slimmer. Die hebben écht wel logische beweegredenen voor hun soms ongelukkige beslissingen. Ik vind het daarom veel waardevoller als ik die probeer te doorgronden’.
Opeens begreep ik waarom ik zijn blog zo waardevol vond. Door zijn empathische verslaggeving word ik niet meegesleurd in het gemakzuchtige narratief van een hype, maar krijg ik veel meer begrip van de extreem ingewikkelde situaties die Thompson beschrijft.

Video: Obama over constructieve journalistiek
Obama sprak zich onlangs ook uit over constructieve journalistiek.
‘You as journalists are gonna have a role to play to reduce cynicism’, zei hij in een antwoord op een vraag over wijdverbreid cynisme van een studentenverslaggever.
(De video begint direct op het juiste punt, en het fragment duurt iets minder dan twee minuten tot 6:20)
Ik zie dit als een oproep om niet alleen maar gemakzuchtig te vertellen hoe klote de wereld is, maar om proberen te doorgronden waarom die zo is gekomen, én hoe het beter kan, en soms al gaat.
Dank aan Maurits Martijn en Rob Wijnberg voor de verhalentips! Heb je ook een goed verhaal gelezen? Stuur die tip dan vooral in door te reageren op dit mailtje.
Met hartelijke groet,
Ernst-Jan Pfauth
PS. Die podcast over Ben Thompson is ook ontzettend leuk om te beluisteren als je wilt weten hoe je tegenwoordig nog steeds van een blog kunt leven.
PPS. Fun fact! Binnenkort kun je op Twitter toch meer kwijt, terwijl het limiet van 140 tekens blijft bestaan. Want: @-vermeldingen en medialinks worden niet meer meegeteld.
Hoe vond je deze editie?
Ernst-Jan Pfauth
Elke zaterdagmorgen stuur ik je De Medianieuwsbrief, met de interessantste artikelen over innovatie in de media.
Gemaakt door Ernst-Jan Pfauth met Revue. Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Weesperzijde 94, 1091 EK, Amsterdam