Hoe gestolen video's miljarden kijkers trekken

Bij wijze van uitzondering stuur ik de medianieuwsbrief op maandag, omdat ik - en ik vermoed jij ook
Ernst-Jan Pfauth
Hoe gestolen video's miljarden kijkers trekken
Door Ernst-Jan Pfauth • Editie #13
Bij wijze van uitzondering stuur ik de medianieuwsbrief op maandag, omdat ik - en ik vermoed jij ook - zaterdagochtend niet op een verhandeling over de toekomst van webvideo zat te wachten. Misschien nu weer wel, en anders kun je de aanbevolen artikelen altijd nog in je leeslijst opslaan. 

Ok, laten we voorop stellen: iedereen die handelt in video kan niet om de nieuwe videogigant Facebook heen. Het platform heeft het met onderstaande innovaties ervoor gezorgd dat video’s zich als een razende verspreiden:
  • Facebook heeft video feilloos in haar platform geïntegreerd. Kijk bijvoorbeeld naar live-video: Twitter besteedt dat uit in Periscope, Facebook heeft het netjes in haar eigen platform opgenomen;
  • Daardoor zoeken video’s jou op, in plaats van dat je zelf op YouTube moet zoeken;
  • Video’s spelen in de Newsfeed automatisch en zonder geluid af, waardoor je er ingezogen wordt;
  • Het delen van een video is ongelooflijk makkelijk gemaakt.
Maar de lyrische berichtgeving over de miljardencijfers van deze nieuwe videogigant verdient enkele belangrijke nuanceringen. Daar is deze nieuwsbrief aan gewijd. 
Facebook wil dat je live-video ook vaker live ziet
Bekentenis: ik heb nog nooit live meegekeken met een stream op Meerkat of Twitters Periscope. Maar op Facebook bekeek ik al bijna tien live-video’s. Terwijl slechts één van mijn Facebook-vrienden én een ‘publiek figuur’ is én het privilige dat daarmee komt – live uitzenden – benut. Ik zag alleen geen van zijn video’s op het moment dat hij ze uitzond.
Want in tegenstelling tot Meerkat en Periscope zijn de liveuitzendingen van Facebook wél terug te kijken. Ik vind dat een zeer slimme move van Facebook, want zo is het potentiële publiek van een ‘live’-video op hun platform veel groter dan bij de concurrenten.
Tegelijkertijd is het niet zaligmakend, want live-video’s zijn natuurlijk niet ge-edit, en kan zo’n liveuitzending al snel langdradig worden. Daarom introduceert Facebook nu een functie die meer de aandacht vestigt op het live-aspect van de video’s, een subscribeknop.
Klik erop en Facebook stuurt je in het vervolg een pushbericht wanneer er een nieuwe livestream begint. Live uitzenden moet hiermee aantrekkelijker worden voor publieke figuren.
Die live-video’s van Facebook worden trouwens al aardig bekeken: “Several public figures have had more than 200,000 people tuning in live to their broadcasts. And Vin Diesel recently used Live to talk with his fans and preview several upcoming film scripts, reaching over 1 million live viewers.”

De verleiding is groot om nu te zeggen: zo’n Vin Diesel trekt in één keer net zoveel kijkers als The Daily Show. Maar zoals vorige week ook gezegd: zijn die kijkers van Diesel ook zo loyaal als klassieke televisiekijkers? 
Facebook deelde eerder al dat in het derde kwartaal een half miljard gebruikers dagelijks 8 miljard video’s bekeken, een verdubbeling ten opzichte van april.
Maar externe onderzoeken – bijvoorbeeld dit (nogal kleinschalige) experiment van Duke University – laten zien dat Facebook-kijkers veel minder loyaal zijn dan YouTube-kijkers. Op YouTube is na een halve minuut nog 81 procent van de kijkers aanwezig, op Facebook kijkt nog maar 21 procent mee. Maar Facebook telt na drie seconden een ‘mute’ video al als een view, dus van die slechte loyaliteit merk je in de persberichten niets.
Zolang videoplatforms in die achterhaalde views blijven praten, en niet zoals tekstuele platforms als Medium experimenteren met nieuwe metrics - zoals ‘total time reading‘ (<– lees deze overdenking sowieso!) - blijven de miljardencijfers van Facebook, Snapchat en anderen vrij vaag.
Maar ze doen het natuurlijk wel lekker in persberichten.
En de meerderheid van de views op Facebook zijn 'gestolen'
Uit onderzoek van Ogilvy bleek dat in het eerste kwartaal van 2015 van de 1.000 populairste Facebook-video’s er 725 filmpjes gestolen waren van YouTube-accounts.
Dus een Facebook-gebruiker zoekt op YouTube naar een filmpje, downloadt deze (daar heb je scriptjes voor) en uploadt ‘m vervolgens onder z’n eigen naam. 
Als de originele maker protest aantekent, neemt Facebook soms dagen de tijd om actie te ondernemen. Op dat moment heeft het grootste gedeelte van het potentiële publiek het filmpje al gezien. In dit gelinkte artikel betoogt video-ondernemer Hank Green, die 30 man in dienst heeft, dat het absurd is dat een miljardenbedrijf als Facebook geen automatisch rechtensysteem heeft zoals YouTube (als je op YouTube materiaal waar copyright op berust uploadt, herkent de software dat meteen). Daardoor lopen Green en andere videomakers advertentie-inkomsten mis.
Geen tijd voor alle artikelen hierboven? Kijk dan deze video
Kijk dan deze explainer van YouTube-gigant Kurzgesagt (1,37 miljoen abonnees). Die leggen het hele probleem van vage views en het stelen van videos - waar het zelf vaak de dupe van is -  in 5 minuten uit. 
Facebook onderneemt binnenkort actie
Misschien dat Facebook daarom meer inzet op originele content - zoals de live-uitzendingen waar ik deze nieuwsbrief mee begon. Ook experimenteren ze met het delen van advertentie-inkomsten met videomakers, zodat die meer originele content naar Facebook gaan uploaden. Zo zou het netwerk minder afhankelijk kunnen worden van opgeblazen views en gestolen waar. 
Dat was ’m voor deze week, met groet!
Ernst-Jan Pfauth
PS. Leuk hoor, die platte videootjes. Maar heb je deze ontzettend spectaculaire Virtual Reality-app van The New Yorker al gezien?
PPS. Ik link vaak naar de Financial Times, simpelweg omdat ze veel originele verslaggeving over de technologiesector publiceren. Goed nieuws: al voor één euro kun je hun paywall een maand slechten.
Hoe vond je deze editie?
Ernst-Jan Pfauth
Elke zaterdagmorgen stuur ik je De Medianieuwsbrief, met de interessantste artikelen over innovatie in de media.
Gemaakt door Ernst-Jan Pfauth met Revue. Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Weesperzijde 94, 1091 EK, Amsterdam