Geluid doet er niet toe bij online video 🎶

Dank voor de hartverwarmende reacties op de mediapodcast van vorige week! De aflevering werd 4.500 ge
Ernst-Jan Pfauth
Geluid doet er niet toe bij online video 🎶
Door Ernst-Jan Pfauth • Editie #38
Dank voor de hartverwarmende reacties op de mediapodcast van vorige week! De aflevering werd 4.500 gedownload. Op 4 juni nemen Alexander en ik de volgende op.
En voor hen die mailden dat ze liever lezen: goed nieuws! De medianieuwsbrief verschijnt deze week weer helemaal in tekst.

Eerst even 'the elephant in the room'
Afgelopen weken was er veel te doen om de Trending News-box van Facebook. Die ziet er zo uit:
Grote kans dat je ’m voor het eerst ziet. Het is een vrij onbelangrijke rubriek. Maar waarom schreven alle mediaverslaggevers dan over vrijwel niets anders?
Hierom:
 • Facebook is uitgegroeid tot zo ongeveer de machtigste gatekeeper voor nieuws ter wereld. 
 • Toch claimt Mark Zuckerberg altijd dat het een neutraal platform is. Dat Facebook niet een redactionele selectie maakt. 
 • Dit frustreert journalisten en activisten: want Facebook ontduikt zo the great responsibility die met great power komt. Bijvoorbeeld bij het tegengaan van verheerlijking van terrorisme. 
 • Twee weken geleden ontdekten Gizmodo en The Guardian dat er bij de verhalenselectie Trending News wél mensenwerk komt kijken. 
 • Dat gaf alle mediawatchers eindelijk munitie om Facebook op haar verantwoordelijkheid te wijzen. ‘Zie je nou wel dat jullie niet neutraal zijn!’
Maar ja, dat Trending News is maar een side show. De enorme publieke verontwaardiging zou zicht beter kunnen richten op de alomtegenwoordige Facebook Newsfeed.
De echte 'bias' zit 'm in de Newsfeed
In de Newsfeed zit de ‘real bias’, schrijft mediawetenschapper Zeynep Tufekci. 
Want in de Newsfeed maakt het algoritme van Facebook de dienst uit. En het algoritme is ooit gebouwd door ontwikkelaars met een duidelijke opdracht: 
Zorg ervoor dat er alleen maar content verschijnt die gebruikers zo actief mogelijk houdt op Facebook, zodat ze zoveel mogelijk advertenties zien.
En dan vallen minder like-able verhalen af. Tufekci noemt de volksopstand in Ferguson uit 2014 als voorbeeld van een onderbelicht maar belangrijk onderwerp.
Je krijgt in de Newsfeed dus verhalen te zien die je waarschijnlijk wel bevallen. Hieronder zie je dat in actie.
The Wall Street Journal heeft op basis van intern onderzoek van Facebook naar 10,1 miljoen gebruikers de verschillen tussen Newsfeeds van een ‘very liberal’ en 'very conservative’-gebruiker in kaart gebracht. 
Klik op de afbeelding en aanschouw de filter bubble:
Screenshot van The Wall Street Journal-site
Screenshot van The Wall Street Journal-site
Praktische tips voor je sociale media-aanwezigheid
43 procent van je publiek herkent je mediamerk niet op sociale media
Tijdens de mediapodcast sprak ik het vermoeden uit dat gebruikers van Facebook Instant Articles niet doorhebben waar de verhalen die ze lezen vandaan komen. 
Dat vermoeden werd afgelopen week bevestigd door de publicatie van een onderzoek naar 1.000 Amerikanen tussen de 12 en 54 jaar. 
43 procent van die respondenten wisten niet waar de verhalen die ze lazen vandaan kwamen. 
Daarom is het zo belangrijk dat je je eigen titel goed naar voren laat komen op sociale media. Met bijvoorbeeld branding, tone of voice of door het persoonlijk aanspreken van de lezer. Anders weet straks geen enkele lezer meer dat je mediamerk bestaat.
Nieuwsmedia hebben trouwens een minder groot probleem dan lifestyle-media.
Nieuwsmedia hebben trouwens een minder groot probleem dan lifestyle-media.
Slimme statistieken van Duitse krant Die Welt
Hieronder zie je het statistiekenverslag dat elke medewerker van de Duitse krant Die Welt elke ochtend in z'n mail ontvangt. 
Elk artikel kan een maximale score van 30 punten krijgen. Die score is als volgt opgebouwd:
 • Pageviews (10 punten)
 • Leestijd (5 punten)
 • Videoweergaven (5)
 • Aantal keren gedeeld op sociale media (5)
 • Bounce rate (5)
Maar nu wordt het pas echt interessant: binnenkort introduceert de krant een paywall. Dan wordt er een zesde categorie opgenomen in de score, namelijk hoeveel abonnee’s een artikel oplevert. 
Volgens mij wordt iemand alleen abonnee als hij heel goed geïnformeerd is door een publicatie, en er daardoor op vertrouwt dat een dagelijkse verbintenis een wijze investering is. 
Heel slim dus dat Die Welt die informatie aan haar journalisten meegeeft. Hup, hier is je bestaansrecht:
Er komt dus nog een zesde categorie bij: aantal nieuwe abonnee's
Er komt dus nog een zesde categorie bij: aantal nieuwe abonnee's
Geluid doet er niet zo toe bij Facebook Video
Elke dag genereert Facebook 8 miljard videoweergaven.
Als een gebruiker langer dan drie seconden blijft hangen op een video (die trouwens automatisch begint met spelen), telt dat als een view.
En daar hoeft geluid dus niet voor aan te staan. 
Sterker nog, uit een rondvraag bij grote uitgevers blijkt dat bij 85 procent van de views het geluid nooit aangaat.
Dus mocht je video’s op Facebook publiceren: zorg ervoor dat je eerste seconden meteen ontzettend boeiend zijn om te zien, en gebruik veel tekst.
En iets over verwaarloosde podcasts
Podcasts gaan thunderlekker, maar Apple blijft achter
Het duurde bijna een week tot Apple onze mediapodcast goedkeurde!
En dat is niet de enige gotspe van Apple’s podcast-app.
Zo klagen populaire podcasters dat…
 • luisteraars eigenlijk alleen maar nieuwe podcasts kunnen ontdekken door de ‘Featured Podcasts’-sectie. Die wordt door een clubje Apple-medewerkers samengesteld;
 • het vrijwel onmogelijk is om een podcast vanuit de app op sociale media te delen;
 • het niet mogelijk is om geld te vragen voor een podcast. En zitten we dus opgescheept met die awkward podcastadvertenties. 'And now, a word from our sponsor’. (Die leveren trouwens 20 tot 100 dollar per duizend luisteraars op)’
 • de luisterdata suboptimaal is. Je kunt wel zien hoevaak een podcast is gedownload, maar het aantal luisteraars blijft een mysterie. Laat staan hoe ver luisteraars in de uitzending kwamen.
Kortom: terwijl podcasts steeds volwassener worden, blijft het belangrijkste platform achter. Komt Apple met verbeteringen? Of neemt een concurrent het binnenkort over?
Dat was ’m voor deze week. Veel dank weer voor het lezen, en blijf vooral interessante leestips sturen. 
Met een hartelijke groet,
Ernst-Jan Pfauth
Hoe vond je deze editie?
Ernst-Jan Pfauth
Elke zaterdagmorgen stuur ik je De Medianieuwsbrief, met de interessantste artikelen over innovatie in de media.
Gemaakt door Ernst-Jan Pfauth met Revue. Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Weesperzijde 94, 1091 EK, Amsterdam