55 films over de journalistiek en media 🎄

Deze week enkele vooruitblikken op 2017, en 55 (!) filmtips voor de extra tijd die je komende weken o
Ernst-Jan Pfauth
55 films over de journalistiek en media 🎄
Door Ernst-Jan Pfauth • Editie #66
Deze week enkele vooruitblikken op 2017, en 55 (!) filmtips voor de extra tijd die je komende weken op de bank kunt doorbrengen. Ik wens je hele mooie dagen toe. 

Je stem is het volgende grote platform
Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2018 dertig procent van onze interacties met technologie via een gesprek plaatsvinden.
Daarom probeert elk groot techbedrijf het standaard besturingssysteem voor stemcommando’s te worden.
Volgens techmagazine Backchannel is Amazon het best bezig. Hun praatpaal Echo staat al in vijf procent van de Amerikaanse huishoudens en kan bijvoorbeeld op verzoek een journaal van de BBC voorlezen, je creditcard-rekening betalen, een schoonmaker langssturen en nog 4997 dingen.
Echo heeft zoveel ‘skills’ omdat vrijwel elk bedrijf een app ervoor kan bouwen. Dat is een belangrijke voorwaarde om het standaard besturingssysteem te worden. Zo werd Apple met haar App Store groot en Facebook met spelletjes van derden. 
Ik sta zelf niet zo te springen om een praatpaal in mijn huis. Het idee dat Amazon telkens meeluistert, vind ik creepy. Call me old fashioned, of misschien heb ik te veel Homeland gekeken.
Instagram gaat thunderlekker
Aangezien Instagram elke paar weken een kloon van een Snapchat-functie lanceert, vermoed ik dat ze zichzelf als concurrenten zien.
Instagram lijkt echter niet te lijden onder de populariteit van Snapchat, want het Facebook-bedrijf zag vanaf 2014 haar aantal actieve maandelijkse gebruikers verdubbelen naar 600 miljoen. In het afgelopen half jaar kwamen er 100 miljoen bij. 
Wat kun je daar als publicatie mee?
Instagram leent zich vooral goed om je naamsbekendheid onder jongeren te vergroten en een onderdeel te worden van hun dagelijks leven. De hoop is dan dat ze je ook op andere platforms kunnen vinden, waar je wel geld aan ze kunt verdienen. 
Ik vond trouwens Mic’s account @trumpscabinet een originele manier van verslaggeving op Instagram:
Klik om het (overigens slechtgevolgde) account te bekijken.
Klik om het (overigens slechtgevolgde) account te bekijken.
Publiek begrijpt niets van native advertising
Sorry trouwe lezer, dat ik weer even op dit aambeeld sla. Maar ik geloof dat native advertising de onafhankelijkheid van de journalistiek ondermijnt. De twee belangrijkste redenen:

  1. Bedrijven hoeven geen verantwoording aan je kritische redactie af te leggen als ze ‘redactionele’ ruimte op je site kunnen inkopen. Lees hier hoe dat in z'n werk gaat.
  2. Datgene wat zo belangrijk is voor de toekomst van de journalistiek - je band met je lezers - beschadigt erdoor. Een meerderheid herkent advertenties namelijk niet en voelt zich bedondert als ze erachter komt. 
Ik ram dus weer op dit aambeeld omdat een nieuw onderzoek van onder andere een native-ads-bureau en City University New York (waar Jeff Jarvis professor is) de laatste stelling onderschrijft. Twee belangrijke citaten uit Jarvis’ conclusie:
Klik op het screenshot voor het hele stuk
Klik op het screenshot voor het hele stuk
Voor de donkere dagen: 55 filmtips
Citizen Kane en nog 54 filmtips
Citizen Kane en nog 54 filmtips
Voor de donkere dagen: 55 films over de journalistiek en media
Wellicht heb je de komende weken wat meer tijd om op de bank door te brengen. Daarom ben ik zo vrij je 55 films aan te raden. Sinds 2009 houd ik een lijstje bij met films over journalistiek en media. 
Met uiteraard klassiekers als All The President’s Men, maar ook wat meer obscure producties. 
Deze lijst is alleen maar zo omvangrijk omdat veel lezers me titels tippen. Dus mocht je een film missen, mail me vooral terug.
Veel kijkplezier! 
Dat was ’m voor deze week, met dank aan Maurits Martijn voor de verhalentips, en hele mooi dagen toegewenst!
Ernst-Jan
PS. Elke twee jaar schuif ik aan bij de mannen van Fast Moving Targets om te praten over journalistiek. Na 2012 en 2014 was het nu weer zover. Hieronder vind je het video-interview:
Klik om het interview te bekijken of een samenvatting te lezen.
Klik om het interview te bekijken of een samenvatting te lezen.
Hoe vond je deze editie?
Ernst-Jan Pfauth
Elke zaterdagmorgen stuur ik je De Medianieuwsbrief, met de interessantste artikelen over innovatie in de media.
Gemaakt door Ernst-Jan Pfauth met Revue. Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Weesperzijde 94, 1091 EK, Amsterdam